Aanraken als een totaalbeleving

Een pasgeboren baby ervaart de wereld heel anders dan wij volwassenen. Alle zintuigen lopen nog door elkaar. Bij een aanraking zal de baby dit niet alleen fysiek voelen, maar meer ervaren als een totaal beleving. Jouw baby weet nog niet goed wat tot zijn eigen wereld behoort en wat daarbuiten. Door middel van massage groeit het lichaamsbesef en leert de baby de lichaamsgrenzen kennen.

Wat leer ik in een cursus babymassage?

Aanraking is voor een baby één van de belangrijkste communicatiemiddelen. Het is dus van het grootste belang dat dit aandachtig en zorgvuldig gebeurt. In een cursus babymassage leer je naast massagetechnieken ook meer over aandachtig aanraken, til-en draagtechnieken. Daarnaast kunnen we thema’s behandelen die voor jou en jouw baby belangrijk zijn. Bijvoorbeeld; huilen, slapen, ritme en regelmaat, lichaamstaal, basisveiligheid, hechting en prikkelreductie.

Effecten van babymassage

Babymassage is niet alleen een goede, maar ook een hele leuke manier om intensief contact te krijgen met je kind. Zowel voor de ouder als de baby zal deze massage ontspannen en rustgevend zijn. Daarnaast heeft het regelmatig masseren van je baby een zeer positieve werking op zijn emotionele en lichamelijke ontwikkeling.

Enkele effecten van de massage zijn bijvoorbeeld:

 • ontspanning, de baby heeft minder stress (tevens rustmoment voor de ouder)
 • stevigheid, omhulling en een gevoel van geborgenheid
 • meer zelfvertrouwen voor zowel ouder als kind

Het bevordert:

 • De lichaamsgroei
 • De spierontwikkeling en motoriek
 • Het functioneren van ademhaling, doorbloeding, spijsvertering en uitscheiding
 • Het weerstandsvermogen (afvalstoffen worden afgevoerd)
 • De neurologische ontwikkeling
 • De vorming van morele eigenschappen en sociale vaardigheden

Andere mogelijke effecten van babymassage:

 • Kan darmkrampjes verminderen
 • Door rust en ontspanning ontstaat een regelmatiger slaapgedrag
 • Bij baby’s die veel huilen kan het huilpatroon doorbroken worden
 • Het lichaamsbesef wordt groter

Hoe ziet de cursus babymassage er uit?

Hoewel iedere cursus ‘op maat’ is, of te wel aangepast aan jouw wensen, behoeftes en mogelijkheden, zal het er ongeveer als volgt uit zien:

Voor de individuele cursus kom ik bij jou thuis zodat jouw baby lekker in zijn/haar eigen vertrouwde omgeving kan blijven. De cursus bestaat uit 3 sessies van ongeveer anderhalf uur. Ik zorg voor diverse massage oliën en ik neem mijn instructie pop mee. We masseren bij voorkeur op de grond. De ruimte waar je je baby wilt (leren) masseren dient aangenaam warm te zijn 21-23 graden). Zelf zorg je voor een groot kussen of (box)kleed en een handdoek. Ook is het handig verschoning en eventueel voeding bij de hand te hebben. Een volledige massage duurt ongeveer 30 minuten, maar we volgen hierin de mogelijkheden van jouw baby op dat moment. Naast de massage hebben we iedere sessie tijd om een thema te bespreken, iets extra’s te oefenen of om stukjes uit de cursusreader door te nemen. Of zou je graag zelf een handmassage ontvangen?

De groepscursus (2 – 4 cursisten) bestaat uit 4 sessies van ongeveer anderhalf uur. Deze kan worden gegeven bij één van de cursisten thuis of in een groepsruimte in Assen-oost of Assen-west. Hierin komen dezelfde thema’s aan bod als bij de individuele cursus, maar er is daarnaast uiteraard ook voldoende ruimte om onderling ervaringen en tips uit te wisselen.

De babymassagecursus kan het beste gedaan worden door een vader, moeder of verzorger van een baby tussen 6 weken en 9 maanden oud. Eerder of later kán, maar vraagt aanpassing van de technieken en de inhoud van de cursus.

Ook is het mogelijk om de cursus babymassage als weekend-arrangement te boeken in combinatie met een verblijf in een prachtig vakantiehuis in de Drentse natuur. Kijk bij nieuws voor meer informatie hierover!

Neem vrijblijvend contact op

Schrijf je hier in voor een cursus babymassage, bekijk mijn tarieven of neem contact met me op.